Top-ads

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Nadziewana papryka

By | 18:27 Leave a Comment



  Na wstępie chciałam napisać, iż nie jestem z zawodu kucharką, nie posiadam też wybitnych zdolności kulinarnych. Lubię czasem poeksperymentować i zrobić coś nowego.

  Jak to bywa w okolicach czwartku, moja lodówka zaczyna świecić pustkami. Jednak zawsze znajdę w niej coś, z czego można przyrządzić jakieś danie. Tym razem główną rolę odegrała papryka.




  Na patelni posmażyłam mielone mięso z indyka (250g) z cebulką, dodałam pieczarki i pesto z suszonych pomidorów. Doprawiłam solą, pieprzem, magą, papryką, ziołami prowansaldzkimi i odrobiną przyprawy do grilla (można dodać także posiekaną pietruszkę). Na koniec dorzuciłam trochę kukurydzy.



W czasie gdy piekarnik nagrzewał się do 200C, do naczynia żaroodpornego dodałam pomidory siekane z puszki
i wkroiłam czosnek (my lubimy kiedy jest go dużo i jest duży).Posypałam jeszcze odrobiną przyprawy prowansaldzkiej. W tym samym czasie gotowała się kasza jęczmienna (dobry byłby też kuskus).



Gdy kasza była już ugotowana, a mięso podsmażone na patelnię (już nie "na gazie") wsypałam kaszę (półtora woreczka) i wymieszałam. Zaczęłam nadziewać paprykę. Na górze, pod czapkę posypałam prażoną cebulką. Włożyłam do piekarnika na ok. 30-40 min.




Danie bardzo nam smakowało. Może to również być danie wegetariańskie. Zamiast mięsa możemy dodać cukinię, marchewkę, itp.







Pozdrawiam Tysiowa xxx








Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: