Top-ads

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Przepis na kokosowe ciasteczka- moje smaki z dzieciństwa

By | 15:20 1 comment


  W naszej rodzinie od lat mamy kilka obowiązkowych wypieków, które są sprawdzone i chyba wszystkim smakują. Jest to na pewno tort orzechowy, sernik, makowiec i kilka innych pysznych ciast. Wśród tych smakołyków znajdują się też ciasteczka kokosowe, które robi się ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej.


Składniki:

3 białka
25 dkg cukru kryształu
25 dkg wiórek kokosowych
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
opłatki ( lub andrut pokrojony na kawałki)


***

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Po czasie, gdy piana jest już sztywna, dodajemy cukier i chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. 

Nagrzewamy piekarnik do temp. 200- 210°C.





Na suchą blachę wykładamy opłatki lub andruty. Małą łyżeczką nakładamy na nie masę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika musimy odczekać, aż kokosanki ostygną i staną się chrupkie. 


Drobne uwagi:

  • Masę na opłatki/ andruty nakładamy tak, aby krawędzie zostały odsłonięte. Masa rozlewa się na boki podczas pieczenia. 
  • Ciastka pieczemy na złoty kolor. Czym dłużej będą w piekarniku, tym bardziej staną się suche i będą smakować jak trociny.
  • Na górę można położyć kawałek orzeszka włoskiego lub do masy dodać płatki migdałów.



Uwielbiam te ciasteczka. Robi się je szybko, a stanowią idealny dodatek do popołudniowej kawy/ herbaty. U mnie w domu obowiązkowo królują na Święta Bożego Narodzenia, ale również w okresie wakacyjnym, kiedy nie ma się ochoty na ciężkie ciasta.




Co sądzicie o tych kokosankach? Zachęciłam Was do wypróbowania przepisu? Dajcie znać.

Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. Ale super sprawa! Jestem ogromną miłośniczką kokosu, na pewno zrobię! Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń